“Cloud computingul” devine din ce in ce mai mult expresia in voga in lumea IT de azi.

Cloud este tehnologia care ofer? oricarei companii, de la cele mai mici pana la cele mai mari, acces facil, prin intermediul internetului, la solutii de business de cea mai noua generatie.

Din punct de vedere tehnic, este o infrastructura IT performanta, dispusa într-un data center. Un data center poate fi definit drept un spatiu securizat dedicat, în care se regasesc servere conectate în permanenta la internet, ce dispun de conexiuni redundante si sisteme de energie de rezerva. Un astfel de data center poate gazdui datele si informatiile companiilor fara ca acestea sa mai aiba nevoie de un departament tehnic dedicat, cu propriul server.

De asemenea, cloud-ul poate fi public, privat sau hibrid. Cloud-ul privat este o infrastructura dedicata, în cadrul unei companii, administrata de departamentul IT al acesteia. Cloud-ul public este pus la dispozitie de catre un furnizor de astfel de servicii si se adreseaza publicului larg. IMM-urile, de exemplu, au acces la cloud public. Nu în ultimul rând, conceptul de cloud hibrid poate fi exemplificat printr-un parteneriat între un furnizor de cloud public si o companie, prin care cel de-al doilea partener beneficiaza de infrastructura dedicata.

Beneficii

  • Oricand, de oriunde, online: permit utilizatorilor s? lucreze în orice moment, din orice col? al lumii, prin intermediul unei simple conexiuni la internet
  • Securitate si integritate: Unul dintre principalele avantaje ale cloud-ului este acela ca datele companiilor care folosesc acest tip de solutii sunt în siguranta si le este protejata integritatea.
  • Costuri reduse: Folosind solutiile online, nu mai sunt necesare costuri cu servere proprii
  • Solutii personalizate: solutiile cloud permit flexibilitate

Servicii de tip cloud

  • stocare date (exemple: Dropbox, Google Drive, Evernote, Picasa, Flicker)
  • servicii de aplicatii (cele mai cunoscute sunt email-ul; gazduirea de siteuri)
  • servicii de platforma (servere virtuale, sisteme de management al clientilor)

Dezavantaje:

Dezavantajele pot aparea cand serviciul este folosit pentru functionarea firmei, si doar daca pica internetul. Un exemplu simplu: folositi un program de contabilitate instalat in cloud si nu merge internetul, dar si in aceasta situatie putem oferi solurii de back-up pentru conectarea la internet.


BIGtheme.net Joomla 3.3 Templates